Meni

Povijest

Vijesti

OD GOJLA PEDESETIH…
Korijeni organiziranog bavljenja auto-moto djelatnostima unutar hrvatske naftne industrije, danas INA-Industrija nafte d.d. sežu u 1949. godinu, kada je u malom naftaškom naselju Gojlo kod Kutine, utemeljeno Auto-moto društvo “Nafta”. Naftaši, ti vječni putnici i istraživači, vodeći se prvenstveno željom za druženjem, ali i drugačijim promišljanjima za korištenjem slobodnog vremena, te u nastojanju upoznavanja i širenja tehničke i športske kulture udarili su temelje danas bogatoj djelatnosti.

Razvitkom hrvatskog naftnog gospodarstva i objedinjavanjem u jedinstvenu naftnu tvrtku INA, dolazi do masovnog automobilističkog pokreta i utemeljenja novih auto-moto društava sa imenom INA, u Popovači (1962.), Sisku (1963.), Zagrebu (1966.), Kutini (1971.), Rijeci (1974.) i 1984. u Jastrebarskom i Šibeniku, od kojih danas djeluju samo zagrebačko i riječko.

… I DELTE DVIJETISUĆITIH …
Od osnutka 1966. godine najveću društvenu i športsku aktivnost provodi Auto-moto društvo “INA” Zagreb sa sjedištem u Medulićevoj ulici 14. Upravo sa te automobilistima dobro poznate adrese, potekle su brojne vrijedne ideje i realizirani značajni športski projekti kroz priredbe i teamove. Na poticaj športskih djelatnika kluba, uz svekoliku podršku i pomoć ININIH marketinških stručnjaka, prišlo se 1991. godine okrupnjavanju i objedinjavanju materijalnih i kadrovskih potencijala ovih djelatnosti pod imenom tvrtke INA.

Prvenstveno s ciljem još boljeg i kvalitetnijeg bavljenja svim oblicima vrhunskog automobilskog športa, slijedeći najsuvremeniji marketinški pristup, ali i nove potrebe nastale utemeljenjem samostalne države Hrvatske, pružajući glavnom pokrovitelju INA-Industriji nafte d.d. nove oblike promidžbenih aktivnosti, kroz vrhunski šport, povezujući vrhunske športske rezultate ostvarene pod imenom INA, sa vrhunskom kvalitetom ININIH proizvoda.

U okrilju novoutemeljenog samostalnog Hrvatskog auto i moto športskog saveza, kao jedan od osnivača, svibnja 1992. godine oformljen je jedinstveni Auto-moto klub “INA delta” Zagreb, sa sjedištem u Gajevoj 46 i klubovima-sekcijama u Kutini, Rijeci, Sisku i Zagrebu, koji je u teškim vremenima ratne agresije na našu zemlju i borbe za osamostaljenje, bio jedan od glavnih nositelja razvitka cjelokupnog hrvatskog auto i karting športa. Organizirajući, okupljajući i maksimalno moguće pomažući velikom broju vozača, uz organizaciju športskih priredbi pokrenut je i novi razvojni ciklus hrvatskog auto športa, koji je osamdesetih godina skoro nestao sa športske scene bivše države, te istovremeno potaknut ulazak novih i jakih sponzora iz naftne branše, kao što su Castrol, Shell, Valvoline, Total i dr.

Upravo ta 1992. godina znači i organizacijski preokret, jer priredba “INA delta rally” u svom devetnaestom izdanju dobiva od međunarodne automobilske federacije FIA veliko priznanje, uvrštavanjem u službeni kalendar natjecanja europskog relijskog prvenstva.

Temeljem preustroja ukupnog hrvatskog auto i moto športa i u skladu s time provedene nove organizacije temeljnih jedinica športa, od 1996. godine klubovi u Kutini, Rijeci i Zagrebu ponovno se samostalno organiziraju, a športski slijednik projekata i postignutih rezultata, unutar novooformljenog Hrvatskog auto i karting saveza, postaje udruga građana Auto klub “Delta” Zagreb.

… U NOVI MILENIJ
Uz „Delta rally“ kao stožernu priredbu koja vrlo brzo, uz podršku generalnog pokrovitelja INA Industrija nafte d.d. i Grada Zagreba, napreduje u sustavu europskog prvenstva od koeficijenta 2, preko 5 do koeficijenta 10, a 2007.godine ostvaruje dugoočekivani san i najviši status Prvenstva Europe, istovremeno AK „Delta“ redovno organizira i tradicionalnu brdsku utrku na Sljeme, autoslalom i ocjenski rally za prvenstvo Hrvatske, te brojne druge priredbe, samostalno ili kao suorganizator, a vozači i športska momčad osvajaju brojne naslove državnih prvaka.

Nakon vrlo uspješnog prvog desetljeća koje je obilježeno realizacijom bogatog klupskog programa organizacijom športskih priredbi i nastupom športske momčadi, Auto klub „Delta“ Zagreb se u svojem drugom desetljeću više opredjeljuje na programe organizacije automobilističkih priredbi. Ovo prvenstveno zbog „Delta rallya“ i brojnog sudačkog kadra koji mora imati što više utakmica da bi zadržao kvalitetu, ali i nedostatka sponzora koji bi pokrivali obje programske odrednice.

Članovi

Auto klub INA DELTA Zagreb je udruga građana, registrirana pri Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba, utemeljena 1992. godine sa ciljem organiziranja i bavljenja auto, moto i karting športom. Klub u tom smjeru prvenstveno djeluje organiziranjem automobilskih športskih priredbi i nastupom svojih članova na njima, od športskih škola i raznih natjecanja: od klupskog ranga i druženja, do sistemskih natjecanja za prvenstvo Hrvatske, te međunarodnih natjecanja koja se boduju za sistemska natjecanja drugih država, prvenstva Srednje europske zone, regionalne kupove i prvenstvo Europe.

AK INA DELTA 12/2019